Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Onze patiëntenzorg

Binnen het Hart en Vaat Instituut bundelen wij al onze kennis en kunde om samen tot de best mogelijke behandeluitkomst voor onze patiënten te komen. Wij handelen altijd in het belang van de patiënt. Van jong tot oud. Voor iedereen. Een leven lang.

Voor alle patiënten met hart- en vaatziekten

Het Hart en Vaat Instituut biedt patiënten met hart- en vaatziekten de specialistische zorg die ze nodig hebben. Wij behandelen alle soorten hart- en vaatziekten. Van veelvoorkomende aandoeningen zoals trombose en beroertes tot hele zeldzame hart- en vaatziekten. 

Op basis van jarenlange ervaring en door intensief samen te werken geven we onze patiënten de optimale zorg.

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen

Patiënten met zeldzame hart- en vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

Kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents. 

Lees hier meer over onze research

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt.

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen

De patiënt als partner

Binnen het Hart en Vaat Instituut werken patiënten en behandelaars nauw samen. De patiënt speelt de hoofdrol in ons verhaal. De keuze voor de best mogelijke behandeling wordt in samenspraak met de patiënt gemaakt.  Dit doen we in het kader van ‘Samen beslissen’. Wij zien onze patiënten als volwaardige partners en geven hen daarom de regie over hun eigen behandeling. Ook is samenwerking met de patiënt van groot belang bij het verder verbeteren van behandelingen. Daarom vragen wij onze patiënten om deel te nemen aan ons wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over 'Samen beslissen'
Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Steunhart in de maak voor de ‘vergeten hartkamer’

    Steunhart in de maak voor de ‘vergeten hartkamer’

    Als de rechterkamer van het hart faalt, zijn er vrijwel geen behandelingen mogelijk. Cardioloog Kadir Caliskan van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is met een internationaal team bezig met een oplossing: een steunhart, speciaal voor rechterhartfalen.

    Lees meer
  • Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Smeerkampioen worden. Dat is de beloning in een nieuwe game voor kinderen met constitutioneel eczeem. Het spel maakt kinderen wegwijs in de wereld van eczeem en alles wat daarbij komt kijken. Kinderdermatoloog Elodie Mendels van het Erasmus MC Sophia is de creatieve kracht achter de game. 

    Lees meer
  • ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.

    Lees meer
  • Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut. 

    Lees meer
  • ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    Ziekenhuisapotheker Harry Hendrikse is recent benoemd tot hoogleraar aan het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met theranostics: een relatief nieuw vakgebied waarin radioactieve stoffen worden gebruikt voor diagnostiek én behandeling. Deze therapie gaat de komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Hendrikse in zijn oratie.

    Lees meer
  • Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is dit DNA-spoor van de mannelijke verdachte of van zijn broer of vader? Dankzij nieuw onderzoek van het Erasmus MC kan hier in de rechtszaal vaker uitsluitsel over worden gegeven. ‘Dit gaat een grote impact hebben op het oplossen van strafzaken.’

    Lees meer

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks