Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

 


Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • ‘De dag van mijn stamceltransplantatie is mijn nieuwe verjaardag’

    ‘De dag van mijn stamceltransplantatie is mijn nieuwe verjaardag’

    Hij kwam even bloed prikken voor zijn longontsteking, maar een kwartier later zat Gijs Zebregts bij de spoedeisende hulp. Diagnose: acute myeloïde leukemie. Nu, ruim een jaar later, zet hij zich in om de behandeling te verbeteren. In september 2025 fietst hij van Florence naar het Erasmus MC, om geld in te zamelen voor onderzoek.

    Lees meer
  • Kenrick genas van sikkelcelziekte: ‘Ik heb weer energie, het is een wondertje’

    Kenrick genas van sikkelcelziekte: ‘Ik heb weer energie, het is een wondertje’

    Helse pijnen, geen energie, maandelijkse bloedtransfusies en een herseninfarct. Kenrick’s leven met de ernstige bloedaandoening sikkelcelziekte was zwaar. Dankzij een stamceltransplantatie in het Erasmus MC is hij nu genezen. ‘Ik werd om vijf uur ’s ochtends wakker en kon niet meer slapen. Dat kende ik helemaal niet.’

    Lees meer
  • Bruin vet: de mannen tegen de vrouwen

    Bruin vet: de mannen tegen de vrouwen

    Bruine vetcellen verbranden vet. Hoe zetten we dat bruine vet aan het werk als behandeling voor obesitas? Dat gaat Alba Sabaté Pérez uitzoeken, met dank aan de NWO ENW-XS subsidie die ze onlangs ontving. Haar startpunt: verschillen tussen man en vrouw.

    Lees meer
  • Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

    Lees meer
  • Het niet-pluisgevoel van Karin klopte: ze had blaaskanker

    Het niet-pluisgevoel van Karin klopte: ze had blaaskanker

    Karin van Vlaanderen was niet verbaasd toen ze de diagnose blaaskanker kreeg. Het klopte met haar gevoel dat er iets niet goed zat in haar buik. Tussen de eerste klachten en de diagnose zat bijna een jaar. ‘Ik had haast met de behandeling.’

    Lees meer
  • Cristina Gontan Pardo is gefascineerd door het X-chromosoom

    Cristina Gontan Pardo is gefascineerd door het X-chromosoom

    Wetenschapper Cristina Gontan Pardo heeft een grote liefde voor het X-chromosoom. Het is een belangrijke bron van gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. En dat zouden meer mensen moet weten. ‘Als ik collega’s vraag of de cellen waarmee ze werken mannelijk of vrouwelijk zijn, hebben ze vaak geen idee.’

    Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam