Over deze opleiding
Overzicht
De opleiding is opgebouwd uit een algemeen deel van 2,5 jaar en een differentiatie fase van 2,5 jaar waarin je je meer gaat verdiepen in één (of een combinatie) van de aandachtsgebieden binnen de radiologie.Tijdens de opleiding doe je zowel tijdens praktische stages als tijdens theoretisch onderwijs kennis op over radiologische diagnostiek (denk aan röntgenfoto’s, CT, MRI, echografie, etc.), de beeldvormende apparatuur (de techniek, mogelijkheden en beperkingen) en de beoordeling en verslaglegging van beeldvormende diagnostiek. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de gevaren van en de bescherming tegen ioniserende straling voor zowel patiënt als medewerker.
Naast dat je (onder supervisie van een radioloog) zelfstandig diagnostiek verricht, heb je veelvuldig multidisciplinair contact en zal je tijdens je gehele opleiding in contact komen met andere specialismes, zowel één-op-één als in meer uitgebreidere multidisciplinaire besprekingen. Op de afdeling wordt er ruim aandacht besteed aan onderwijs, elke ochtend start met onderwijs bestaande uit een presentaties van een van de aandachtsgebieden gevolgd door de ochtend overdracht waarin leerzame en dienstcasuïstiek gepresenteerd wordt. Tevens is er elke middag een half uur waarin de aios van één aandachtsgebied elkaar casuïstiek presenteren ter lering. Daarbij zijn er nog regionale en nationale opleidingsmomenten en Discipline overstijgend onderwijs (DOO), zoals management en netwerkgeneeskunde.
Inhoud
In het CORONA opleidingsplan staat het competentieprofiel dat voor een radioloog is opgesteld. De kern bestaat uit medisch handelen, maar daarnaast worden er ook andere competenties gevraagd. Dit zijn competenties op het gebied van samenwerking, communicatie, maatschappelijk handelen, organisatie, professionaliteit en kennis en wetenschap.

Grafische weergave van de competentiegebieden van de radioloog (omschreven in het CORONA opleidingsplan)
De specifieke leerdoelen per differentiatie (aandachtsgebied) worden weergeven in beroepsactivitieten, ofwel: EPA’s (Entrustable Professional Activities). Deze beroepsactiviteiten waaruit het vakgebied van de radioloog is opgebouwd omvatten de kennis, vaardigheden en attitudes die aan bod komen. Ook deze zijn in het Corona opleidingsplan omschreven. Voorbeelden van EPA’s zijn: een MR van de wervelkolom, een specialistische echografie van de gewrichten en een skeletscintigrafie.
Resultaat
Als je klaar bent met de opleiding dan ben je radioloog (medisch specialist). Wil je weten waarom er voor de naam radioloog is gekozen? Kijk dan even op de website van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie: https://www.radiologen.nl/opleiding-nascholing/opleidingsplan-radiologie
En dan?
En wat als je radioloog bent? Dan zou je nog een fellowship kunnen doen. Tijdens een fellowship kan een radioloog zich twee jaar verder specialiseren in een differentiatie (aandachtsgebied). Indien het fellowship aansluit op de eerder gekozen differentiatie wordt het fellowship in principe een jaar korter.
Waarom bij Erasmus MC?
Ons ziekenhuis bevindt zich in het bruisende centrum van Rotterdam. Het Erasmus MC is een academisch ziekenhuis en levert de tertiaire zorg binnen de regio. Complexe maar interessante casussen zullen jou uitdagen binnen het vakgebied.
De radioloog is afhankelijk van technologieën. De ontwikkeling van de medisch beeldvormende technologieën, die overigens erg snel gaat, bepaald de kwaliteit en mogelijkheden voor de radioloog. Binnen het Erasmus MC wordt gewerkt met de nieuwste, meest geavanceerde technologieën om complexe patiënten optimaal te kunnen behandelen.
Ook wordt er naast patiëntenzorg hard gewerkt aan wetenschappelijk onderzoek met als doel de zorg (en technologieën) nog verder te verbeteren. De afdeling vormt hierdoor een unieke bron van kennis en expertise binnen het gehele vakgebied van de radiologie.
Naast dat wij onze verantwoordelijkheid dragen voor optimale zorg van onze patiënten, vormen wij een gezellige afdeling waar activiteiten, borrels en feestjes erbij horen.Overige informatie
Radiologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt en controleren of de arts-assistent in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De radiologie kent landelijk rond de 60 opleidingsplekken per jaar.