Allergie: over deze aandoening
Wat is Allergie?
Als een allergeen in de huid komt, wordt het door het ‘afweersysteem’ herkend en ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid. Als de huid al eerder is beschadigd, bijvoorbeeld door irritatie door een bepaalde stof, treedt eerder een allergie op.
Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch. Met andere stoffen kan men jaren achtereen zonder problemen in contact komen totdat men, zomaar opeens, allergisch wordt.
Soms ontstaat allergisch contacteczeem alleen wanneer het allergeen samen met licht op de huid komt. U krijgt dan een ‘fotoallergisch contacteczeem’
Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken is heel groot. De meest voorkomende ‘contactallergenen’ zitten in de Europese standaardreeks. Voorbeelden van ‘contactallergenen’ zijn: onedele metalen, geurstoffen, conserveermiddelen, rubberbestanddelen, lijmen, geneesmiddelen in crèmes en zalven, stoffen die in sommige beroepen gebruikt worden.
Beroepen met een hoog risico voor het krijgen van contacteczeem zijn: kappers, schoonmakers, werknemers in de gezondheidszorg, metaalbewerkers, werknemers in de voedingsmiddelenindustrie.