Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hypertensie

Hoge Bloeddruk

Vaak zorgt een hoge bloeddruk niet voor klachten, maar het kan wel leiden tot complicaties zoals nierschade of beroerte. Soms kan een oorzaak vastgesteld worden, meestal niet en spreken we van “essentiële hypertensie”.

Hypertensie: over deze aandoening

Wat is Hypertensie?

Meestal zorgt hypertensie niet voor lichamelijke klachten, hoewel sommige patiënten wel hoofdpijn aangeven. Als er wel veel klachten zijn moet onderzocht worden of er een complicatie van de hoge bloeddruk is opgetreden of er iets anders aan de hand is. Langer bestaande hoge bloeddruk zorgt wel voor een hogere kans kans op complicaties zoals nierschade of hart- en vaatziekten. De nierfunctie moet dan ook regelmatig gecontroleerd worden als iemand hypertensie heeft, zeker als diegene ook medicatie gebruikt.

Soorten

Hypertensie kan een verschijning zijn van een andere aandoening. De meest voorkomende oorzaken zijn slaapapnoesyndroom, primair hyperaldosteronisme (overmatige productie van het bloeddrukverhogend hormoon aldosteron), nierarteriestenose of overmatig dropgebruik. Bij alle patiënten die nieuw zijn op de polikliniek zal aan de hand van het gesprek, lichamelijk onderzoek en bloed- en urineonderzoek vastgesteld worden of er aanwijzingen voor zo’n oorzaak. Sommige patiënten worden vanuit een ander ziekenhuis al specifiek doorverwezen voor verder onderzoek van zo’n oorzaak, bijvoorbeeld nierarteriestenose en primair hyperaldosteronisme In de meeste gevallen (90-95%) wordt er geen oorzaak gevonden, we spreken dan van essentiële hypertensie.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Bij alle patiënten vindt een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek, een datascoop (45 minuten herhaalde bloeddrukmeting), bloedonderzoek en urine-onderzoek plaats. Bij verdenking primair hyperaldosteronisme kan een zoutbelastingstest en een bijnieradersampling nodig zijn.

Met wie heeft u te maken?

U wordt behandeld door een internist-vasculair geneeskundige of een internist-vasculair geneeskundige in opleiding (vijfde of zesde jaar opleiding tot internist). Alle nieuwe patiënten worden besproken in een wekeliljks overleg met het volledige team bestaand uit internisten-vasculair geneeskundigen (in opleiding) en verpleegkundig specialisten.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor