Over dit specialisme
Wat we doen
De afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten telt ongeveer 140 medewerkers en is ingedeeld in 4 units:
Diagnostiek
Binnen deze unit wordt bacteriologisch, mycologisch, parasitologisch, serologisch en moleculair microbiologisch onderzoek verricht in een verscheidenheid aan lichaamsmaterialen (o.a. urine, faeces, serum, plasma, liquor, BAL en sputum). Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken en/of specialistische apparatuur. De werkzaamheden worden als reguliere diagnostiek verricht maar ook als onderdeel van patiëntgebonden klinische trials waarbij infecties dan wel micro-organismen een rol kunnen spelen. Daarnaast richt men zich op het ontwikkelen, verbeteren, valideren en implementeren van nieuwe methoden en technieken.
Meer informatie over de verschillende specialismen kunt u vinden onder de kop Aandachtsgebieden / Expertises.
Voor meer informatie over infectieziekten kunt u op de volgende websites terecht:
GGD - https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/
RIVM - https://www.rivm.nl/onderwerpen
LCI - https://lci.rivm.nl/richtlijnen
ABR zorgnetwerk - https://www.abrnetwerk.nl/
WHO - https://www.who.int/health-topics
Infectiepreventie
Deze unit richt zich op het voorkómen van infecties die patiënten oplopen tijdens opname en/of behandeling in een ziekenhuis.
Meer informatie vindt u op de pagina van het specialisme Infectiepreventie.
Research & Development
Het onderzoek van deze unit richt zich op multidisciplinaire, translationele en klinische studies naar microbiële infecties op moleculair, cellulair, patiënt- en populatieniveau; ‘from bench to bedside and back’.
Meer informatie over principal investigators, research lines en projecten vindt u op de Research & Development pagina.
Staf en Algemene zaken
Deze unit bestaat uit het afdelingshoofd, de medische staf, AIO’s en enkele ondersteunende diensten zoals het secretariaat, kwaliteit en ICT-beheer.
Uitslagtermijnen / doorlooptijden
Onze laboratoriumspecialisten
De afdeling MMIZ van het Erasmus MC is uniek in de wereld door de sterke verbinding van klinische infectieziekten en laboratorium. Deze verbinding wordt mogelijk gemaakt door de intensieve samenwerking van artsen-microbiologen, biochemici, (moleculair) biologen en internisten-infectiologen waardoor een kruisbestuiving ontstaat die resulteert in optimale patiëntenzorg. Al deze disciplines zijn overlappend in klinische consulten en interpretatie van laboratorium uitslagen, maar zijn ook complementair in de patiëntenzorg.
Daarnaast hebben de artsen-microbiologen, biochemici en (moleculair) biologen een meerwaarde voor laboratoriumwerk (bench) en internisten-infectiologen voor patiëntenzorg (bedside). Dit maakt dat de afdeling MMIZ infectieziekten van bench tot bedside in alle facetten bedrijft. Dit is ook noodzakelijk in een ziekenhuis als het Erasmus MC waar de laatste jaren een verschuiving naar meer complexe/tertiaire patiëntenzorg nationaal maar in toenemende mate ook internationaal gaande is.Dit vraagt van een ondersteunende afdeling als de MMIZ, kennis van specifieke ziektebeelden binnen bijv. hematologische maligniteiten, transplantaties en specifieke operaties maar ook innovaties op gebied van laboratoriumtechnieken en toepassingen hiervan.
Dr. L.G.M. (Lonneke) Bode
Dr. G.M. (Ga-Lai) Chong
P.D. (Peter) Croughs
Dr. J.J. (Jaap) van Hellemond
Dr. C.H.W. (Corné) Klaassen
Dr. B.C.G.C (Bibi) Mason-Slingerland
Dr. J.A. (Juliëtte) Severin
Dr. J.E.M. (Jurriaan) de Steenwinkel
T.D.K. (Khoa) Thai
Dr. S.F.T. (Steven) Thijsen
Dr. N.J. (Nelianne) Verkaik
Prof. Dr. (Mar)greet Vos
Dr. M. (Mireille) van Westreenen
Dr. E. (Erlangga) Yusuf
Praktisch
Voor alle informatie over onze laboratoriumdiagnostiek verwijzen wij u graag naar de overzichtspagina van de laboratoriumdiagnostiek pagina van het Erasmus MC.
Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden over ons aanbod in de bepalingenwijzer, evenals bijbehorende voorwaarden en tarieven, evenals de benodigde aanvraagformulieren en aanwijzingen om materiaal goed en veilig naar ons te versturen.
Het laboratorium is per april 2014 ISO-geaccrediteerd (nr. M132, zie de scope op de website van de Raad voor Accreditatie).
Klik hier voor meer informatie over het verrichtingenpakket in relatie tot de scope en uitbesteed onderzoek.
Translationeel onderzoek
Meer informatie over principal investigators, research lines en projecten vindt u op de Research & Development pagina.
Over de afdeling
De afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten telt ongeveer 140 medewerkers en is ingedeeld in 4 units:
- Diagnostiek
- Infectiepreventie
- Research & Development
- Staf en Algemene Zaken
Het afdelingsbeleid is erop gericht de hoofdtaken van de afdeling (patientenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs) zoveel mogelijk geintegreerd, d.w.z. multidisciplinair, te organiseren rond het thema infectieziekten. Binnen en tussen de 4 units wordt dan ook intensief samengewerkt.
Visie
Een centrum voor infectieziekten met internationale erkenning vanwege de hoogwaardige kennisontwikkeling en multidisciplinaire zorg voor de patiënt met complexe problematiek.
Missie
Van micro-organisme naar macromanagement, snelle infectieziekten ondersteuning met de juiste informatie voor de juiste gebruiker op het juiste moment.
Opleidingen tot medisch specialist / laboratoriumstage
Onze specialisten op het gebied van infectieziekten werken nauw samen in de opleidingen tot arts-microbioloog en internist-infectioloog. (Etalage) stages zijn mogelijk voor diverse andere AIOS ongeacht hun discipline. Wij laten AIOS graag schitteren in het vak van hun keuze op een manier die bij hen past.
(Etalage)stage mogelijkheden
Naast de vormgeving van de medische vervolgopleiding binnen het Erasmus MC bieden wij andere stages aan. Samen met AIOS van een andere discipline of AIOS uit een andere opleidingsregio maken wij een stage die aansluit op hun persoonlijke leerdoelen. Denk aan stages infectiepreventie, infectieziektenconsulten met of zonder ‘antibiotic stewardship’, en parasitologie. Op verzoek kan de inhoud ook anders zijn!
Meer informatie?
Over (stages binnen) de opleiding tot arts-microbioloog vertelt onze opleider dr. Lonneke Bode graag meer. Onze opleider dr. Jan Nouwen staat klaar om u te informeren over mogelijkheden van stages binnen de infectiologie. Neem laagdrempelig contact met ons op door het contactformulier onderaan deze pagina in te vullen.
Naast het reguliere onderwijs aan studenten Geneeskunde is een belangrijke taak van de afdeling MMIZ jonge mensen op te leiden voor onderwijs-, patiëntenzorg- en onderzoekstaken over de gehele breedte van het vakgebied.
Op het niveau van het diagnostisch laboratorium is er de mogelijkheid praktijkstages te lopen voor HLO stagiairs. Uitgebreide informatie van zowel de vervolgopleiding tot arts-microbioloog als het volgen van een laboratoriumstage is te vinden op deze pagina.