Uw bezoek
Wat gaan we doen?
Reisvaccinaties
Als u op reis gaat maakt u op de website van de Travel Clinic of telefonisch een afspraak voor een reisconsult. Voorafgaand aan het consult ontvangt u een digitaal intakeformulier waarop u informatie invult over uw bestemming, de reisduur en de activiteiten die u tijdens de reis gepland heeft. Ook wordt gevraagd naar uw gezondheid en eventuele medicatiegebruik. Aan de hand van de informatie stelt een reizigersverpleegkundige een vaccinatie- en malaria-advies voor u op. Deze wordt tijdens het consult met u besproken en u krijgt direct de aanbevolen vaccinaties toegediend. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Ter voorkoming van sommige reisziekten is namelijk een herhaalvaccinatie nodig.
Heeft u een aandoening of ziekte en gaat u op reis? Dan kan uw huisarts of behandelend specialist u voor reizigersadvies doorverwijzen naar het Spreekuur bijzondere reizigers. Dit spreekuur wordt gehouden in samenwerking met en bij de Tropenpolikliniek van het Erasmus MC. Een internist-infectioloog stelt een vaccinatie- en malaria-advies voor u op, dat afgestemd is op uw aandoening. Indien nodig wordt aanvullend onderzoek verricht. Na het spreekuur krijgt u meestal nog dezelfde dag de aanbevolen vaccinaties bij de Travel Clinic. De Travel Clinic Erasmus MC is LCR-geregistreerd en een erkend Gele Koorts centrum.
Vaccinaties vanwege een ziekte of behandeling
Als u vaccinaties nodig heeft vanwege een ziekte of geplande behandeling, kan uw arts u doorverwijzen naar de Travel Clinic. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u:
- hiv-positief bent. Hiv onderdrukt het afweersysteem. Hierdoor bent u vatbaarder voor infecties. Het risico op infecties wordt verkleind door een aantal vaccinaties preventief te geven.
- een auto-immuunziekte heeft (zoals M. Crohn, Colitis Ulcerosa, Reumatoïde artritis, Psoriasis en SLE). Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Om dit te stoppen krijgt u afweeronderdrukkende medicijnen. Nadeel is dat u hierdoor vatbaarder bent voor infecties. Om het risico op infecties te verkleinen wordt vóór de start van de behandeling een aantal preventieve vaccinaties gegeven.
- een orgaantransplantatie moet ondergaan of heeft ondergaan. Om afstoting van het orgaan te voorkomen gebruikt u afweerremmende medicijnen. U bent daardoor wel vatbaarder voor infecties. Het risico op infecties wordt verkleind door een aantal vaccinaties preventief te geven.
- geen of een slechtwerkende milt heeft. De milt zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Leven zonder milt of met een slechtwerkende milt brengt een verhoogde kans op (levensbedreigende) infecties met zich mee. Vaccinaties verminderen deze kans.
- kanker of een bloedziekte heeft. Doordat u kanker heeft of specifieke afwijkingen in uw bloed, kan het nodig zijn om extra vaccinaties te halen. Bij o.a. mensen met sikkelcelziekte is de functie van de milt verstoord (dit orgaan heeft een belangrijke functie in uw afweer). Met o.a. de pneumokokkenvaccinatie kan een ernstig ziektebeloop u wellicht bespaard worden. Door gebruik van chemotherapie kan uw afweer onderdrukt zijn. Het kan voor u nodig zijn om extra vaccinaties toegediend te krijgen.
Uw arts verwijst u digitaal door of geeft u een verwijsbrief mee om de afspraak zelf te maken.