Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

COMPaRE

Studie naar hergebruik van katheters.

Startdatum: Vanaf 16-01-2020

Het doel van de COMPaRE studie is onderzoeken of hergebruik van katheters bij mensen die zelf de blaas katheteriseren net zo veilig is als het gebruik van eenmalige katheters. Hierbij kijken we onder andere naar urineweginfecties.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Dit onderzoek is voor patiënten die problemen hebben met het legen van de blaas, en om deze reden meerdere keren per dag de blaas leeg katheteriseren. Het maakt voor dit onderzoek niet uit of de oorzaak van het katheteriseren ligt bij problemen met de zenuwen (neurogeen) of niet.

Wat zijn de voorwaarden?

Patiënten kunnen deelnemen aan dit onderzoek als zij 16 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet de patiënt minimaal twee keer per dag zelf de blaas leeg katheteriseren voor een periode van één jaar.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u wilt deelnemen aan dit onderzoek, of wanneer u arts bent en een patiënt aan wilt melden voor dit onderzoek, kunt u dit onderaan deze pagina laten weten aan de arts-onderzoekers van de COMPaRE trial. Zij kunnen u meer informatie geven over het onderzoek en bespreken met u of u of uw patiënt voldoet aan de voorwaarden om deel te nemen.

Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijgt de patiënt een onkostenvergoeding van € 20 per bezoek aan de polikliniek. De katheters, die meerdere keren gebruikt worden vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed.

Wat willen we bereiken?

Het doel van de COMPaRE studie is om te onderzoeken of patiënten veilig herbruikbare katheters kunnen gebruiken. De herbruikbare katheter kan ervoor zorgen dat patiënten minder katheters op reis mee hoeven te nemen. Daarnaast zorgt de herbruikbare katheter voor minder afval en minder kosten. In Nederland worden uitsluitend eenmalige katheters gebruikt, terwijl in andere landen hergebruik van katheters wordt toegepast. Wij willen onderzoeken of het hergebruik van katheters veilig is voor onze patiënten. Wij kijken dan vooral naar urineweginfecties, blaas- of nierstenen en het ontstaan van een bloeding/schade van de plasbuis tijdens het katheteriseren.

Wat gaan we doen?

De helft van de deelnemers krijgt de Cliny katheter. Dit is een katheter die speciaal bedoeld is om meerdere keren te gebruiken. De andere helft van de deelnemers blijft hun eigen eenmalige katheter gebruiken. Door randomisatie (loting door een computerprogramma) wordt bepaald wie de nieuwe katheter gaat gebruiken. Tijdens dit onderzoek worden de deelnemers één jaar gevolgd. In dat jaar komen ze vier keer naar de polikliniek en worden ze vijf keer gebeld. Voor elk bezoek op de polikliniek vullen de deelnemers een vragenlijst in en leveren ze urine in.

Wat is de duur?

In dit onderzoek volgen we patiënten gedurende één jaar.

Pure katheter voor vrouwen

Pure katheter voor vrouwen.

katheter Cliny  voor mannen

Cliny katheter voor mannen.

Veelgestelde vragen

Wordt dit onderzoek alleen uitgevoerd in het Erasmus MC?

Nee dit onderzoek wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen, waaronder het Amphia ziekenhuis in Breda, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Rijndam revalidatiecentrum in Rotterdam.

Hoe werkt een mannenkatheter?

In dit instructiefilmpje laten wij u het gebruik zien van de herbruikbare katheter voor mannen.

Hoe werkt een vrouwenkatheter?

In dit instructiefilmpje laten wij u het gebruik zien van de herbruikbare katheter voor vrouwen.

Hoe lang moet ik één katheter hergebruiken als ik in de herbruikbare katheter groep ben ingeloot?

U kunt een herbruikbare katheter set twee weken achter elkaar gebruiken. Tijdens de studie krijgt u meerdere malen een pakket thuis gestuurd met daarin voldoende herbruikbare katheter sets met reinigingsvloeistof voor één jaar.

Waarin wordt de herbruikbare katheter bewaard?

U bewaart de herbruikbare katheter in een speciale houder. Deze houder vult u elke 24 uur bij met een reinigende vloeistof. De houder en vloeistof worden bij de herbruikbare katheter geleverd.

 

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek of denkt u erover na om deel te nemen aan dit onderzoek? U kunt de arts-onderzoekers Drs. T. van Doorn of Drs. F. van Veen bereiken via 06 256 773 37 of per e-mail.

E-mail