Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

CHIL longfunctie

Longfunctieonderzoeken

Uw kind krijgt een of meer longfunctieonderzoeken. De onderzoeken helpen de arts een beter beeld te krijgen van het functioneren van longen en luchtwegen.

Download PDF

Voorbereiding


Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat.

Medicijnen!
Uw kind moet van tevoren stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen:
  • 48 uur voor de test
    Foradil, Oxis, Seretide, Symbicort en Serevent, Aerobec, Becloforte, Becotide, Flixotide, Lomudal, Pulmicort, Qvar
  • 8 uur voor de test
    Aerolin, Airomir, Alvesco, Atrovent, Berodual, Berotec, Bricanyl, Combivent, Ventolin en Salbutamol
Eten en drinken!
In het algemeen mag uw kind van tevoren gewoon eten. Hij hoeft dus niet 'nuchter' te zijn.

Over de onderzoeken

Wat we gaan doen


Voor het meten van de werking van de longen en de luchtwegen, krijgt uw kind tijdens de meeste van de hieronder beschreven onderzoeken een mondstuk in de mond en een soort 'knijper' op de neus. Via het longfunctieapparaat wordt voldoende zuurstof toegevoegd. Voor sommige metingen moet uw kind van tevoren een medicijn inademen dat de luchtwegen verwijdt. Als het medicijn na ongeveer 20 minuten voldoende is ingewerkt, moet uw kind een aantal blaasoefeningen doen.

We doen de volgende onderzoeken:


  • Flowvolume

    Wat is het doel?
    Bij dit onderzoek meten we hoe hard en hoe lang uw kind kan uitblazen. Hierbij bepalen we ook de piekstroom (de hoogste uitblaassnelheid) en de éénsecondewaarde (de maximale hoeveelheid lucht die uw kind in één seconde kan uitblazen). Het resultaat van de meting is te zien op een computerbeeldscherm.

    Duur van het onderzoek
    Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en is soms onderdeel van een ander onderzoek.



  • NO-meting

    Wat is het doel?
    Tijdens dit onderzoek meten we de stikstofmonoxide in de uitademingslucht. Dit kan informatie geven over de ontstekingsprocessen in de longen, bijvoorbeeld bij astma.

    Verloop van het onderzoek
    Uw kind moet rustig uitblazen. Bij een NO-meting via de neus, moet uw kind een paar tellen de adem inhouden, terwijl wij een knopje tegen een neusgat aanhouden om wat lucht uit de neus op te zuigen.

    Duur van het onderzoek
    Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en kan een onderdeel zijn van een ander onderzoek.

  • Heliumresidu

    Tijdens deze meting ademt uw kind via een mondstuk een mengsel in van helium en zuurstofgas. Uw kind moet daarbij het mondstuk ongeveer 5 minuten goed in de mond houden. Hij kan daarbij gewoon rustig ademen. Aan het eind van de meting moet uw kind zo goed mogelijk uitademen en vervolgens heel diep inademen. Deze test wordt 1 keer uitgevoerd. Helium en zuurstof zijn niet schadelijk voor uw kind en hebben geen bijwerkingen.

  • Body box/lichaamsplethysmograaf

    Wat is het doel?
    Dit onderzoek bepaalt het volume van de longen en de weerstand die de luchtstroom in de luchtwegen ondervindt.

    Verloop van het onderzoek

    Het onderzoek vindt plaats in de `body box': een glazen cabine die wel iets weg heeft van een telefooncel. Tijdens het onderzoek ademt uw kind via een mondstuk. Via een intercom vertelt de longfunctieassistent precies wat hij van uw kind verwacht: blazen, hijgen, juist rustig ademen enzovoort. Tijdens het onderzoek wordt het mondstukje gedurende 2 seconden afgesloten. Daarna gaat het ademen weer gewoon door. Uit de luchtstroom tijdens de rustige ademhaling en de kleine drukveranderingen tijdens het hijgen berekent de computer het longvolume en de ademweerstand.

    Duur van het onderzoek
    Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.


  • Co diffusie single/multiple breath

    Wat is het doel?
    De longen voorzien het lichaam van zuurstof en zorgen er ook voor dat koolzuur wordt uitgeademd. Deze test meet de snelheid waarmee de longen de ingeademde zuurstof in het bloed kunnen opnemen.

    Verloop van het onderzoek
    Voor de test moet uw kind zo goed mogelijk uitademen, daarna in één keer zo diep mogelijk inademen en de adem 10 seconden vasthouden. Vervolgens blaast uw kind in het apparaat uit. Na 2 herhalingen is de test klaar. Als uw kind nog klein is of een lage longfunctie heeft, kan dit onderzoek ook tijdens rustig ademen worden uitgevoerd. Dus zonder adem vasthouden.

    Voor de meting hebben we het hemoglobinegehalte van het bloed (Hb) nodig. Als dit niet bekend is, dan bepalen we dit met een vingerprikje vóór of na het onderzoek.

    Duur van het onderzoek
    De test duurt ongeveer een half uur.

Nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, belt u dan gerust met de polikliniek kinderlongziekten. Wij nemen graag de tijd om ze te beantwoorden. Vóór het onderzoek kunt u ook nog vragen stellen aan de longfunctieassistent.

Contact

Polikliniek kinderlongziekten, (010) 703 62 95.


Afspraak voor uw kind

Uw kind heeft een afspraak voor een longfunctieonderzoek op

___________dag, ____________, om ____________ uur.

Zorgt u ervoor dat u ruim op tijd aanwezig bent.