Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Jij krijgt een hartoperatie

Jij krijgt een operatie aan je hart. Hier vertellen we je wat er allemaal gaat gebeuren. Dan weet je precies wat je kan verwachten.

Download PDF

Over de operatie

Wat gaan we doen?


We gaan je hart opereren. Dat betekent dat we in je borst moeten zijn. Dit kan door je borst open te maken, of door tussen de ribben door te gaan. Tijdens de operatie ben je in slaap. De operatie doet geen pijn en je merkt er niets van.


Voorbereiding

1. Voor de operatie

Kindercardiologie app

In de kindercardiologie app kun je filmpjes bekijken. In die filmpjes leggen we uit wat er allemaal gaat gebeuren. Je kan ook alvast een filmpje kijken over de afdeling. Welke kamers zijn er? Wie gaan voor jou zorgen? Vraag je ouders naar de inloggegevens: zij ontvangen die via de e-mail.

Gesprek met de dokter
Je krijgt ook een gesprekje met de dokters en verpleegkundige met je ouders erbij. Zij vertellen hoe de operatie gaat. Je krijgt ook een paar onderzoeken:

  • We prikken bloed.
  • We maken een foto van je hart en longen
  • We maken een filmpje van je hart

Het kan zijn dat de operatie bijwerkingen of complicaties kan hebben. Dit verschilt erg per operatie. De dokter bespreekt voor de operatie met jou en je ouders wat voor jou geldt.

Tikkies
Na elk onderzoek of behandeling krijg je een Tikkie. Dat is een bedel. De Tikkies kun je verzamelen aan de speciale Tikkiering. Zo vertelt de ring precies jouw verhaal. Kijk in de kindercardiologie app of via deze link.

BeterDichtbij app
Tijdens het gesprek met de verpleegkundige krijg je een link. Daarmee kun je op de BeterDichtbij app. Via die app kun je chatten met de verpleegkundige.

Beslissing

Voor de operatie moeten jij en/of je ouders toestemming geven. Dat hangt af van je leeftijd.

Ben je jonger dan 12 jaar? Dan moeten je ouders toestemming geven voor de operatie.
Ben je ouder dan 12 jaar? Dan neem je samen met je ouders de beslissing.
Ben je 16 jaar of ouder? Dan neem je zelf de beslissing. Dat mag je natuurlijk altijd met je ouders overleggen.

De arts en verpleegkundige geven jou en je ouders informatie over de operatie en de risico’s, zodat je een beslissing kan maken.

Wanneer is de operatie?
Een week voor de operatie, op woensdag of donderdagochtend, krijgen je ouders een telefoontje. Jullie krijgen dan te horen wanneer de operatie precies is. Ben je verkouden of heb je koorts? Dan gaan we je nog niet opereren.

Ronald McDonald huis
Jij slaapt tijdens je opname in het ziekenhuis. Maar je ouders zijn niet ver weg. Op de verpleegafdeling mag één van je ouders altijd bij je slapen. De andere ouder mag slapen in een gebouw dat naast het ziekenhuis staat. Dat heet het Ronald McDonald huis. Je ouders kunnen van te voren een kamer reserveren en horen op de dag van de operatie of daar plek is. Is er geen plek? Dan zoeken we naar een andere oplossing. Zolang je op de Intensive Care ligt, mag een ouder bij je blijven in een grote ligstoel.

2. Op de dag van de operatie

Nuchter
Op de operatiedag mag je 6 uur voor de operatie niet meer eten. Dit heet nuchter blijven. Je mag wel nog ieder uur een halve beker water, thee of aanmaaklimonade drinken.

Meenemen
Wat moet je sowieso meenemen naar het ziekenhuis?
  • Toiletspullen
  • Kleding/pyjama die lekker zit. Bijvoorbeeld een vest en een rekbaar shirt.
  • Medicijnen

Opname
Je wordt op de dag voor de operatie om 13.30 opgenomen in het ziekenhuis. We nemen bloed bij je af en jij en je ouders hebben gesprekken met de dokter en de verpleegkundige. Tijdens de opname mag een van je ouders bij je blijven slapen.

Bezoek van een medisch pedagogisch zorgverlener
De dag voor de operatie krijg je bezoek van een medisch pedagogisch zorgverlener. Zij bespreekt met jou wat jij nodig hebt om rustig naar de operatiekamer te gaan. Kijk hiervoor ook het filmpje ‘Ik ben de baas van mijn brein’ in de kindercardiologie app.

De operatie zelf

Hoelaat begint de operatie?
De operatie begint meestal om 8 uur ’s ochtends. Soms moet de dokter die jou gaat opereren ineens een spoedoperatie uitvoeren. Dan zegt de dokter jouw operatie af. Je krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Hoelang duurt de operatie?
Hoelang de operatie duurt, verschilt erg per patiënt. Het kan een halve dag tot een hele dag duren.

Waar is de operatie?
De operatie gebeurt in het Erasmus MC op de centrumlocatie. Een verpleegkundige brengt je naar de operatiekamer toe. Allebei je ouders mogen mee.

Je ouders krijgen een overall aan over hun kleding, voor in de operatiekamer. Zij mogen bij jou blijven tot je in slaap bent gevallen.

Tijdens de operatie
Tijdens de operatie moeten we in de borst zijn om goed bij je hart te kunnen. We kunnen je borst openmaken, of tussen de ribben door gaan.

De dokters houden je goed in de gaten. We gebruiken ook een machine. Deze machine doet hetzelfde als wat je hart en je longen doen. Tijdens de operatie zorgt deze machine ervoor dat alles goed blijft werken. Dan kunnen we veilig je hart opereren.

Na de operatie

Intensive care
Na de operatie slaap je nog een paar uur verder. Je blijft dan in de buurt van de operatiekamer. Zo ben je snel weer bij de operatiekamer als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een nabloeding.

Na een paar uur brengen we je naar de intensive care in het Sophia Kinderziekenhuis. Daar word je weer wakker en zie je ook je ouders weer.

Je hebt dan waarschijnlijk nog een beademingsbuis in je mond. Je kan daarom nog niet praten. Maar je kan wel reageren door te knikken of nee te schudden.

Na een tijdje halen we de beademingsbuis uit je mond. Dan kan je weer praten. We geven je ook wat te drinken. Dat is niet gelijk weer zoveel als voor de operatie. Te veel drinken is namelijk lastig voor het hart. Als je hart wat meer is opgeknapt, dan mag je weer meer drinken.

Na de operatie heb je nog wat plastic buisjes aan je lijf. Dit heten infusen. Via de infusen geven we je medicijnen, zodat je minder last hebt van de wond.

Nazorg
Na de operatie zorgen we goed voor je. Een van je ouders mag bij je blijven slapen. Jij en je ouders overleggen ook 3 keer per week met de dokters en verpleegkundigen.

Litteken
Je krijgt een litteken op de plek waar we bij je borst naar binnen zijn gegaan. We laten je voor de operatie een foto zien van het litteken dat jij kan verwachten.

Bewegen
Na de operatie is het belangrijk om weer te gaan bewegen. Ga dus zo snel mogelijk uit bed om te lopen. Dat helpt om weer snel naar huis te mogen. Als het nodig is, krijg je hier hulp bij.

Naar huis
Na een tijdje mag je naar huis. Meestal is dit na ongeveer een week. Je moet dan nog wel terugkomen op de polikliniek. Je krijgt ook adviezen mee voor thuis.

Hoe snel je weer opknapt, hangt af van welke operatie jij hebt gehad. Het is verstandig om de adviezen die we geven goed op te volgen.

Na een paar dagen bellen we je op om te vragen of alles goed gaat.

Radboudumc
Word je verder behandeld in het Radboudumc? Dan ga je, zodra dat kan, met de ambulance daarheen. Meestal is dit op de tweede dag na de operatie.

Adviezen voor thuis

Je krijgt van de verpleegkundig consulent adviezen mee naar huis die voor jou gelden.

Wanneer contact opnemen?

Krijg je last van de wond? Wordt je wond rood of dik? Komt er geel of groen vocht uit de wond en/of krijg je koorts? Vraag dan aan je ouders om contact op te nemen met de verpleegkundig consulent kindercardiologie via de BeterDichtbij app.

Telefoon (06) 24851357

Heb je vragen? Dan kun je ook altijd een mailtje sturen of een berichtje sturen via de BeterDichtbij app.

Meer informatie?


Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op onze website.