Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Huidbiopt

De kinderdermatoloog heeft besloten om bij uw kind een huidbiopsie te doen. Dit betekent dat wij een stukje huid van 2-5 mm met een soort appelboortje weghalen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Hoe gaan we te werk?

Nadat uw kind op de behandeltafel is gaan liggen, maken we het te behandelen gebied schoon met chloorhexidine. Dit is een desinfecterend middel. De betreffende huidafwijking verdoven we dan eerst plaatselijk met een injectie. Soms geven we een verdovende crème voorafgaand aan het prikje.

Vervolgens spuiten we de verdovingsvloeistof in; meestal voelt dit wat branderig aan. Het gebied is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt uw kind geen pijn meer, wel voelt uw kind dat de kinderdermatoloog bezig is.

Vervolgens neemt uw huidarts de huidbiopsie af. Met een klein appelboortje ponst hij een rondje huid uit. De doorsnede van dit rondje huid kan variëren van 2 tot wel 8 mm groot. Meestal gebruiken we een doorsnee van 3 of 4 mm.

Wat is het doel?

De huidbiopsie is niet bedoeld als behandeling van uw huidafwijking. Dit wordt gedaan omdat de kinderdermatoloog meer zekerheid wil hebben over de diagnose.

Het stukje huid wordt opgestuurd naar de patholoog. Deze wordt verzocht om het stukje huid onder de microscoop te bekijken en de microscopische diagnose te stellen. De kinderdermatoloog en de patholoog stellen samen de definitieve diagnose.

Bijwerkingen & complicaties

Na het onderzoek in het ziekenhuis

Er ontstaat een klein wondje die met een (druk) verbandje wordt verbonden. Uw kind kan na de biopsie alles weer doen. U kunt dus na de biopsie gewoon weer naar huis. Het verband mag na een dag worden verwisseld. Er ontstaat een korstje die in de loop van dagen tot een aantal weken vanzelf verdwijnt. De biopsie laat vaak een klein littekentje na.

Na het onderzoek thuis

Bij eventuele napijn mag uw kind een pijnstiller nemen (bij voorkeur paracetamol), echter geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen.

Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een huidbiopsie in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt. Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Uitslag

Na een tot twee weken krijgt u poliklinisch of telefonisch uitslag van de (kinder) dermatoloog.

Wanneer neemt u contact op?

Bij een nabloeding of een infectie (die is er pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond) kunt u contact opnemen met de afdeling Kinderdermatologie.

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor