Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie
Tijdens deze operatie corrigeren we een hypospadie, een aangeboren afwijking van de penis. Bij deze aandoening zit het plasgaatje in de penis lager dan normaal. Uw kinderuroloog doet tijdens de operatie zijn/haar uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat voor uw zoon te krijgen. Desondanks kan na de hypospadie-operatie een probleem in de genezing (complicatie) optreden, zoals een lekje (fistel) in het nieuwe uiteinde van de plasbuis.
Om de kans op complicaties zo laag mogelijk te maken, halen we meestal de onderhuidse weefsellaag van de afwijkende voorhuid af. We gebruiken dat weefsel als beschermlaag op de nieuwe plasbuis. Daarnaast gebruiken we vaak een deel van de afwijkende voorhuid om een eventueel huidtekort aan de balzakzijde op te vullen. De rest van de afwijkende voorhuid verwijderen we, waarna de penis een besneden uiterlijk heeft. Als u wilt dat we de voorhuid sluiten (reconstrueren) gaan we na of dit mogelijk is en zullen de voor- en nadelen met u bespreken. Een voorhuid reconstructie is alleen mogelijk bij een milde vorm van hypospadie zonder verkromming of verdraaiing (torsie) van de penis. Wij kunnen u, als u dat wil, ook doorverwijzen naar een centrum waar voorhuidreconstructie wordt uitgevoerd.
Bij de meeste jongens met een hypospadie is één operatie voldoende. Bij ongeveer 10 - 15% van de jongens ligt het plasgaatje zo laag dat we twee keer moeten opereren. In dat geval voeren we de tweede operatie minstens een half jaar na de eerste operatie uit.
Hoe gaan we te werk?
De meest gebruikte operatietechniek is in de tekeningen hieronder weergegeven:
A. De situatie aan het begin van de operatie.
B. De strook weefsel waar de nieuwe plasbuis van wordt gemaakt (urethrale plaat) is losgemaakt van de eikel.
C. De urethrale plaat wordt breder gemaakt door er een groeve in te maken.
D. Rondom een kunststof buisje wordt de urethrale plaat gesloten waardoor er een nieuwe plasbuis ontstaat.
E. Vanuit de afwijkende voorhuid wordt een onderhuidse weefsellaag vrij gemaakt.
F. Deze weefsellaag wordt op de nieuwe plasbuis geplaatst als extra bescherming tegen een “lekje” (fistel).
G. De eikel en huid zijn nu weer aan elkaar gehecht.
Wat is het doel?
Het doel van een hypospadie operatie is meestal:
- Een nieuw uiteinde van de plasbuis maken, zodat het plasgaatje op de eikel komt te liggen.
- Een zo normaal mogelijk uiterlijk van de penis.
- Het recht maken van een eventuele verkromming.
Bijwerkingen & complicaties
Kort na de operatie
Algemeen:
- Uw zoon mag niet naar school of het kinderdagverblijf zolang hij een splint (een slangetje waar de urine uitloopt) heeft. Daarna overlegt u met uw kinderuroloog of uw kind weer naar school of het kinderdagverblijf mag.
- Tot drie weken na de operatie mag uw zoon niet op een loopfiets of naar het zwembad.
- Tot drie weken na de operatie laat u uw zoon zo min mogelijk op de buik slapen of kruipen.
- Tot vier weken na de operatie mag uw zoon geen strakke broeken of rompers dragen.
Voeding:
- Uw zoon mag eten waar hij trek in heeft. Het is wel belangrijk dat uw kind goed (zoals u van uw kind gewend bent) blijft drinken. Gezonde voeding, zoals fruit met veel vitamine C (bijvoorbeeld zoete kiwi’s), ijzer (bijvoorbeeld rijpe peer) en voeding met visolie (zoals zalm), kan helpen bij de wondgenezing.
Wondverzorging:
- Uw zoon mag vanaf de derde dag na de operatie ongeveer een minuut douchen of in bad. Na het verwijderen van de splint mag de penis twee weken lang niet te lang met water in aanraking komen. Maximaal twee minuten onder de douche of in bad.
- Uw zoon heeft de eerste twee dagen na de operatie een drukverband om de penis en een slangetje (splint) waar de urine uitloopt. Het slangetje moet losjes en zonder knip of knoopjes omlaag hangen in de luier.
- In de binnenste luier zit een gat. Dit gat moet nauw aansluiten op het drukverband. De bovenkant van het gat grenst aan de gekleurde elastieken rand van de luier. In de binnenste luier wordt de ontlasting opgevangen. Wanneer het drukverband verwijderd is, maakt u alleen nog een klein gaatje (waar alleen het splintje doorheen past) aan de onderkant van de gekleurde elastieken rand, zodat de penis omhoog ligt. Dit verkleint de kans op een pijnlijke zwelling.
Thuis
Medicatie:
U krijgt een recept mee waarmee u de medicatie bij de apotheek van het ziekenhuis of uw eigen apotheek ophaalt.
Gebruik de pijnstilling zoals aangegeven staat op het recept;
Uw zoon moet 3x per dag (‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds) het medicijn Dridase krijgen. Het medicijn voorkomt blaaskrampen die de splint kan veroorzaken. De avond voordat de splint verwijderd gaat worden, geeft u voor het laatst Dridase. De ochtend waarop de splint verwijderd wordt, start u met antibiotica. U moet de kuur helemaal afmaken.
Aandachtspunten:
De wond kan na het verwijderen van de drukverband blauw en gezwollen zijn. Dit wordt in de loop van de tijd minder. Gelig beslag (zoals bij een schaafwond) op de eikel waar de voorhuid heeft vastgezeten is normaal en verdwijnt na een paar weken vanzelf.
Resultaat
Wanneer neemt u contact op?
Uw kind kan de eerste twee dagen na de operatie wat verhoging (tot 38 graden) hebben. Heeft uw kind daarna nog een temperatuur van 38 graden of hoger, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
Contact
Bij bijzonderheden of vragen over de genezing na de operatie die niet kunnen wachten tot het volgende polikliniek bezoek belt u binnen kantoortijden, 8.00 - 17.30 uur, naar de dagbehandeling op (010) 703 67 95 of de klinische afdeling waar uw kind was opgenomen. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met het centrale nummer (010) 704 0 704 en u laten doorverbinden met de dienstdoende arts van de Kinderurologie. Als andere problemen zich voordoen, neemt u contact op met de huisarts.