Over deze operatie
Wat we gaan doen
We kunnen de lipsluiting uitvoeren als uw kind tussen de drie en vier maanden oud is. Eventueel corrigeren we tijdens dezelfde operatie de neus en sluiten een deel van het harde gehemelte. Als uw kind prematuur is (te vroeg geboren), moeten we de operatie later uitvoeren. Het kan ook voorkomen dat we de operatie op het laatste moment moeten uitstellen, bijvoorbeeld omdat uw kind ziek is. Wij plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.
Door het sluiten van de lip, krijgt uw kind een litteken vanaf de lip tot en met de neus. Wij maken gebruik van oplosbare hechtingen en plaatsen hechtpleisters over de lip. Uw kind mag na de operatie direct starten met borst- en kunstvoeding. Uw kind wordt op de dag van de operatie opgenomen. Uw kind blijft gemiddeld twee dagen in het ziekenhuis.
Hoe gaan we te werk?
De plastisch chirurg zal de operatie uitvoeren. Tijdens de operatie hechten we het slijmvlies en de spier- en huidlaag van de lip aan elkaar. Deze operatie voeren we vaak in combinatie met een kleine correctie van de neus uit, waarbij we de neusbodem sluiten en de neusvleugel in de juiste stand zetten. Als uw kind een dubbelzijdige lipspleet heeft, ‘tapen’ we de lip van tevoren. Hierdoor komt de lip meer op lijn te liggen en is het meestal mogelijk de lip in één operatie te sluiten. Als dat niet lukt, moeten we twee keer opereren.
Als uw kind een lip-, kaak- en gehemeltespleet heeft kunnen we in overleg besluiten tijdens de lipsluiting ook het voorste gedeelte van het harde gehemelte te sluiten (vomer lap).
Wat is het doel?
Het doel van de operatie is om:
- De functie van de lip te herstellen waardoor uw kind beter kan praten, eten en drinken.
- De lip en eventueel neus zo symmetrisch mogelijk te maken (gelijk aan beide kanten).
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie nodigen we u en uw kind uit op de polikliniek plastische chirurgie. Tijdens deze afspraak leggen we uit wat u kunt verwachten van de voorgestelde behandeling. Als uw kind een dubbelzijdige lipspleet heeft, zullen we de lip een periode moeten ‘tapen’. Dit doen we vaak vlak na de geboorte. Het tapen zorgt ervoor dat de lip meer op lijn komt te staan.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Geen enkele operatie is zonder risico. Tijdens de lipsluiting kunnen er complicaties optreden. Deze zijn eigenlijk nooit levensbedreigend. We kunnen deze complicaties vaak tijdens de operatie oplossen. Als uw kind een dubbelzijdige lipspleet heeft, kunnen we de lip soms niet helemaal sluiten. Dan besluiten we tijdens de operatie de meest aangedane kant te sluiten. De andere kant sluiten we dan tijdens een tweede operatie.
Op de verpleegafdeling
Na de ingreep heeft uw kind hechtpleisters over de lip. Hier zit vaak wat bloed op door het nalekken van de operatiewond. Ook kan er bloed uit de neus komen. Het is normaal als uw kind na de operatie rood speeksel heeft. Uw kind mag direct na de operatie starten met vloeibare voeding zoals borst- of kunstvoeding.
Na de behandeling (in het ziekenhuis/thuis)
Het is belangrijk dat uw kind de eerste drie weken na de operatie vloeibaar of zacht voedsel eet en drinkt. Daarnaast mag uw kind geen vingers of harde voorwerpen in de mond krijgen. Na de lipsluiting is het litteken rood en gezwollen. De roodheid trekt meestal na drie tot zes maanden weg. Eventueel kunt u het litteken zes weken na de operatie twee tot drie keer keer per dag masseren.
Resultaat
Na drie weken komt u op controle op de polikliniek, zodat wij de wondgenezing kunnen controleren. De hechtingen die we hebben gebruikt bij de operatie lossen vanzelf op, u hoeft niet langs te komen om ze te laten verwijderen. Ook de hechtpleister die we over de lip geplaatst hebben laat vanzelf los en behoeft niet verwijderd te worden. Het resultaat van de lipsluiting is vaak mooi. Omdat littekenmateriaal minder soepel is dan gewone huid, kan de groei van het litteken wat achterblijven. Dit kunnen we op latere leeftijd weer corrigeren.
Wanneer neemt u contact?
Neem contact met ons op als:
- De wond vies en vurig is of open is gegaan.
- Uw kind pijn heeft of oncomfortabel is.
- Uw kind niet goed drinkt.
- Uw kind koorts heeft van 38.5 graden of meer.
U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 139 012 23 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) of een e-mail. U kunt overdag ook bellen met de verpleegafdeling waar uw kind opgenomen heeft gelegen: medium care kinderchirurgie 1 Noord, (010) 703 67 05.
Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.