Wij zijn het Erasmus MC Kanker Instituut. Met grote toewijding staan we elke dag klaar voor alle patiënten met complexe of zeldzame vormen van kanker. Wij bieden mensen met kanker de best beschikbare en persoonlijke zorg. Zoveel mogelijk tijd van leven dan wel kwaliteit van leven.
Ook voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit. We willen de zorg binnen de oncologie verder verbeteren. We speuren steeds naar nieuwe behandelingen en medicijnen tegen kanker. Voor onze patiënten van nu en voor toekomstige generaties. Samen zetten wij ons in voor een toekomst zonder kanker.
Binnenkort naar ons ziekenhuis?
We vertellen u graag stap voor stap wat er gaat gebeuren en hoe u zich kunt voorbereiden.
Vijf nieuwe kankeronderzoeken onder leiding van Erasmus MC’ers kunnen in 2025 van start dankzij financiering van KWF Kankerstrijding. In totaal gaat het om een investering van ruim 7,7 miljoen euro in studies naar acute leukemie, myeloproliferatieve neoplasmata, longcarcinoid, blaasonderzoek en alvleesklierkanker.
‘De dag van mijn stamceltransplantatie is mijn nieuwe verjaardag’
Hij kwam even bloed prikken voor zijn longontsteking, maar een kwartier later zat Gijs Zebregts bij de spoedeisende hulp. Diagnose: acute myeloïde leukemie. Nu, ruim een jaar later, zet hij zich in om de behandeling te verbeteren. In september 2025 fietst hij van Florence naar het Erasmus MC, om geld in te zamelen voor onderzoek.
Efficiënte inzet geneesmiddelen bij uitgezaaide borstkanker bespaart jaarlijks 45 miljoen euro
Later en korter gebruik van de anti-kankermiddelen CDK4/6-remmers bij patiënten met uitgezaaide borstkanker werkt net zo goed, maar heeft minder bijwerkingen en leidt tot lagere kosten. Dit levert een besparing op van ruim 45 miljoen euro per jaar in Nederland. Dat blijkt uit doelmatigheidsonderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Nature.
Vidi-beurzen voor onderzoek naar echografie, immuuntherapie en blaaskanker
Drie wetenschappers van Erasmus MC hebben zo’n Vidi-financiering ontvangen. Met deze beurs van maximaal 850.000 euro krijgen onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
Zwarte patiënt overleeft acute myeloïde leukemie minder vaak dan witte patiënt
Zwarte mensen met acute myeloïde leukemie hebben een slechtere overlevingskans dan witte mensen met dezelfde ziekte. Dat blijkt uit een studie onder Amerikaanse patiënten waaraan celbiolooog Maarten Fornerod van het Erasmus MC meewerkte. De onderzoekers roepen op tot meer aandacht voor etniciteit bij de diagnose en behandeling van de ziekte.
Er zijn geen nieuwe behandelingen meer voor Eva Hermans-Kroot
Ze heeft de planning van haar eigen uitvaart bijna rond, er moeten alleen nog wat puntjes op de i gezet worden. Maar dat er geen behandeling meer is voor haar uitgezaaide longkanker betekent allerminst dat Eva Hermans-Kroot bij de pakken neerzit. ‘De deadline voor mijn boek is 14 oktober. Tot die tijd moet ik het […]