Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Doelgerichte therapie

Behandeling van kanker met medicijnen die zich hechten aan specifieke eiwitten van de tumor.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Doelgerichte therapie bestaat uit het toedienen van celgroei remmende middelen om kankergroei te stoppen of kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen. Ook geven we deze therapie bij enkele ziektebeelden om de terugkeer van kanker (bijvoorbeeld na een operatie) te voorkomen.

U krijgt de doelgerichte therapie met medicijnen die via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan komen. Dit noemen we monoclonale antilichamen. U kunt de medicijnen ook in tabletvorm of als capsule krijgen die u via de mond inneemt. Dit worden tyrosine kinaseremmers genoemd. Soms wordt een infuus gecombineerd met tabletten of capsules.

Wat is het?

Als is vastgesteld dat er bij u sprake is van kanker, wordt een behandelplan gemaakt. Hierbij kan doelgerichte therapie een rol spelen. De diagnose kanker wordt gesteld op basis van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een biopt (een stukje weefsel dat uit de tumor is afgenomen) We leggen aan u uit of er ook andere behandelingen naast doelgerichte therapie (zoals een operatie of bestraling) voor u mogelijk zijn. Als u akkoord gaat met het behandelplan volgt een afspraak op de dagbehandeling Oncologie of Hematologie of elders in het ziekenhuis of krijgt u de medicijnen mee om deze thuis in te nemen

Hoe gaan we te werk?

Tijdens een behandeling met doelgerichte therapie vragen wij u om regelmatig voor controle naar het ziekenhuis te komen. Hoe vaak dat is, hangt af van de kuur. Het kan ook gedurende de periode dat u wordt behandeld veranderen; soms vaker als dat nodig is voor uw veiligheid, soms wat minder vaak als we zien dat de behandeling goed verloopt. Meestal prikken we bij een controleafspraak bloed bij u. Ook maken we regelmatig nieuwe röntgenfoto’s om het beloop van de behandeling te volgen (zien we dat de tumoren kleiner worden of groeien ze juist). 

Bijwerkingen & complicaties

Doelgerichte therapie kan bijwerkingen geven; sommige hiervan merkt u (zoals huiduitslag soms gepaard gaande met blaarvorming en pijn, diarree, buikpijnklachten, vermoeidheid, zenuwschade (met prikkelende of dove gevoelens in de tenen, voeten, vingers).  Andere bijwerkingen worden meer gezien door bloedonderzoek te doen (zoals stoornissen in de schildklier, nieren of lever, of verminderde bloedaanmaak door het beenmerg).

Resultaat

Doel van een behandeling met doelgerichte therapie is de kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen. Ook geven we deze therapie om de terugkeer van kanker (bijvoorbeeld na een operatie) te voorkomen.

De kans dat een patiënt met uitgezaaide kanker geneest door de toediening van doelgerichte therapie is helaas klein. Wel kunnen uw levensduur en kwaliteit van leven verbeteren. Bijwerkingen kunnen echter een negatief effect hebben op de door u ervaren kwaliteit van leven.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens de behandeling krijgt u te maken met internist-oncologen en/of verpleegkundig specialisten. Heeft u vragen over uw behandeling, bespreek die dan altijd met uw zorgverlener.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor