Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Wekedelensarcomen

Ons multidisciplinaire team is gespecialiseerd in het behandelen van wekedelensarcomen. Dit zijn kwaadaardige gezwellen die ontstaan in de steunweefsels van het lichaam, zoals botten of spieren.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Erasmus MC Kanker Instituut is een tertiair verwijscentrum voor patiënten met wekedelensarcomen. Wekedelensarcomen zijn vrij agressieve tumoren. Er bestaan tientallen subtypes, die de zeldzaamheid alleen maar vergroten.

Omdat ze zo zeldzaam zijn, beveelt de landelijke richtlijn aan om de behandeling uit te voeren in centra met ruime ervaring. Wij hebben deze ruime ervaring op het gebied van behandeling van wekedelensarcomen. Daardoor krijgt u bij ons de best mogelijke behandeling.

Wat willen we bereiken?

Als expertisecentrum is het Erasmus MC Kanker Instituut nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de meest optimale behandeling voor patiënten met wekedelensarcomen. We streven er daarom naar om patiënten zo veel mogelijk te behandelen in patiëntgebonden onderzoek. Dat betekent dat u volgens de nieuwste methodes wordt behandeld.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het is belangrijk dat patiënten met wekedelensarcomen behandeld worden door medisch specialisten die ruime ervaring hebben met de behandeling van deze ziekte. Daarnaast is het heel belangrijk dat het behandelplan wordt opgesteld in een multidisciplinair team. In dit team zijn meerdere specialismen betrokken.

In het Erasmus MC bestaat zo’n multidisciplinair team in de vorm van de tumorwerkgroep Sarcomen. Naast internist-oncologen zijn ook radiotherapeuten, chirurg-oncologen en pathologen betrokken bij uw behandeling. Zij worden ondersteund door een team van gespecialiseerde verpleegkundigen.

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze poliklinieken

Samenwerking

Binnen het Wekedelen sarcomencentrum

Indien er bij u een verdenking op een sarcoom is en u wordt doorverwezen door uw huisarts of een specialist uit een ander centrum, wordt u besproken in een multidisciplinair team. Dit team heet in het Erasmus MC Kanker Instituut de Tumorwerkgroep Sarcomen. Hierin werken onder andere chirurg-oncologen, pathologen, internist-oncologen, radiologen en radiotherapeuten samen, die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van sarcomen. Aan de hand van uw situatie worden verschillende opties besproken waarna een behandelplan wordt vastgesteld. Afhankelijk van dit behandelplan wordt u voor behandeling doorverwezen naar een oncologisch chirurg, internist-oncoloog of radiotherapeut.

Samenwerking in Nederland

Doordat sarcomen zo zeldzaam zijn, is samenwerking met andere centra essentieel. Wij werken daarom samen met nationale expertisecentra.

De sarcoomcentra in Nederland zijn:

Samenwerking in het buitenland

Expertisecentra in het buitenland met wie we samen werken, bevinden zich in Engeland (Londen), Frankrijk (Bordeaux, Parijs, Lyon), Polen (Warschau), Duitsland (Essen) en Italie (Milaan) en met centra in de VS (Boston).

Wetenschappelijk onderzoek

Het Erasmus MC Kanker Instituut is een wereldwijd toonaangevend instituut voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van wekedelensarcomen. Heel veel van onze behandelingen worden ook uitgevoerd in het kader van klinisch-wetenschappelijk onderzoek. Aangezien veel studies vaak maar korte tijd geopend zijn voor nieuwe patiënten kunt u uw behandelend arts vragen of u ook in aanmerking komt voor een behandeling in studieverband.

Nieuwe behandelingen

Vooral door het doen van onderzoek heeft het Erasmus MC Kanker Instituut aanzienlijk kunnen bijdragen aan betere uitkomsten voor patiënten met wekedelen tumoren. De werking van bijvoorbeeld het middel imatinib bij patienten met een gastro-intestinale stromatumor (GIST),is duidelijk geworden door klinische studies geleid door onderzoekers uit het Erasmus MC Kanker Instituut. Imatinib is tegenwoordig de wereldwijde standaard voor patienten met deze aandoening.

Ook nieuwe behandelingen, zoals geïsoleerde perfusie bij wekedelen tumoren van de ledematen en een afwachtend beleid bij patiënten met agressieve fibromatose, zijn tegenwoordig standaard mede op basis van onderzoek uitgevoerd door medewerkers van ons team.

Operatie

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor