Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Gehemeltesluiting

Een gehemeltesluiting is de behandeling voor een gespleten gehemelte (palatoschisis). Het sluiten van het gehemelte is heel belangrijk voor de spraakontwikkeling. Welke behandeling uw kind krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

We kunnen de gehemeltesluiting op verschillende manieren uitvoeren. Dit doen we vaak in combinatie met het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Samen met u besluiten we welke behandeling het meest geschikt is voor uw kind.

Bij een geïsoleerde gehemeltespleet sluiten we het zachte en het harde gehemelte in één keer als uw kind twaalf tot vijftien maanden oud is. Wanneer alleen het zachte gehemelte gespleten is, sluiten we het gehemelte als uw kind negen tot twaalf maanden oud is.

Als uw kind een lip-, kaak- en gehemeltespleet heeft, kunnen we het gehemelte in één of twee etappes sluiten. Bij ‘één-etappe-sluiting’ sluiten we het gehele gehemelte in één keer gesloten als uw kind twaalf tot vijftien maanden oud is. Een ‘twee-etappe-sluiting’ houdt in dat we het zachte gehemelte sluiten als uw kind negen tot twaalf maanden oud is, en het harde gehemelte als uw kind tussen de vier en twaalf jaar oud is. Dat doen we dan eventueel in combinatie met de kaakspleetsluiting.

Hoe gaan we te werk?

We voeren de gehemeltesluiting uit met een microscoop. Tijdens de operatie maken we de spiervezels van het zachte gehemelte los en hechten we die in de juiste positie vast. Daarnaast sluiten we het slijmvlies van de neus en het gehemelte. Soms sluiten we het harde gehemelte tijdens de kaakspleetsluiting. De ingreep wordt dan uitgevoerd door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA-chirurg). De sluiting van het zachte gehemelte wordt vaak uitgevoerd in combinatie met het plaatsen van trommelvliesbuisjes door de KNO-arts.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is:

  • De spieren van het zachte gehemelte te herstellen waardoor de spraak, het gehoor en het slikken van uw kind zich kunnen ontwikkelen.
  • De neusholte af te sluiten van de mondholte, waardoor eten en drinken niet meer door de neus terug kunnen lopen (nasale regurgitatie).

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie worden u en uw kind uitgenodigd op de polikliniek plastische chirurgie. Tijdens deze afspraak bespreken wij de verschillende behandelopties en besluiten we samen welke behandeling het meest geschikt is voor uw kind. 

Soms is het nodig om vóór de operatie een slaaponderzoek te doen, zodat we kunnen onderzoek of uw kind ademhalingsstoornissen heeft en hoe erg die zijn.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Geen enkele operatie is zonder risico. Tijdens de gehemeltesluiting kunnen er complicaties, zoals een bloeding, ontstaan. We kunnen deze complicaties vaak tijdens de operatie oplossen. De tong, mond- en keelholte kunnen opzwellen, dat gaat meestal vanzelf weer over.

Op de verpleegafdeling

Na de operatie kan er soms bloed uit de mond van uw kind komen. Dat stopt vaak vanzelf. Uw kind kan wat meer snurken en een ander stemgeluid hebben door de gezwollen mond- en keelholte. Dit neemt na twee dagen geleidelijk af. Het is belangrijk dat uw kind de eerste drie weken na de operatie vloeibaar of zacht voedsel eet en drinkt. Daarnaast mag uw kind geen vingers of harde voorwerpen in de mond krijgen.

Na de behandeling (in het ziekenhuis/thuis)

Weer thuis kan uw kind last hebben van de volgende bijwerkingen of complicaties:

  • Zwelling van mond- en keelholte. Dat neemt normaal gesproken na twee dagen weer langzaam af.
  • Een infectie.
  • Opengaan van de wond waardoor een fistel (open verbinding van mond naar neus) ontstaat. Meestal hebben kinderen hier weinig last van en is een her-operatie niet nodig.
  • Achterblijven van de groei van de bovenkaak.

Resultaat

Spraak

De spraak bij een kind met schisis kan zich normaal ontwikkelen. De kans is groter dat uw kind lastiger te verstaan is. Als we het gehemelte met een één-etappe-sluiting op jonge leeftijd sluiten, kan dat een positief effect hebben op de spraak van uw kind.

Gehoor

De buis van Eustachius in het oor werkt vaak niet goed, waardoor er makkelijk vocht achter het trommelvlies ophoopt. Uw kind komt waarschijnlijk in aanmerking voor trommelvliesbuisjes.

Gebit

De gehemeltespleet heeft vaak invloed op de stand en uitgroei van tanden en kiezen. Een orthodontist kijkt of uw kind in aanmerking komt voor een beugel.

Bovenkaak

De groei van de bovenkaak kan soms achterblijven, waardoor een bovenkaakoperatie nodig is. Wanneer we het gehemelte op latere leeftijd sluiten met een twee-etappe-sluiting, kan dat een positief effect hebben op de groei van de bovenkaak.

Wanneer neemt u contact op?

U neemt contact met ons op als:

  • De wond rood is of open is gegaan.
  • Uw kind pijn heeft of oncomfortabel is.
  • Uw kind niet goed drinkt.
  • Uw kind koorts heeft van 38.5 graden of meer.
  • Uw kind veel snurkt en kort stopt met ademen tijdens het slapen.

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 139 012 23 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) of een e-mail sturen. U kunt overdag ook bellen met de verpleegafdeling waar uw kind opgenomen heeft gelegen: medium care kinderchirurgie 1 Noord, (010) 703 67 05. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor