Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Voedselprovocatie

Bij een voedselprovocatietest neemt uw kind in meestal vier tot acht stappen van elk 20 tot 30 minuten een toenemende hoeveelheid van het verdachte voedingsmiddel in.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Een dubbelblinde provocatie is een provocatie waarbij uw kind twee keer iets te eten of te drinken krijgt op twee verschillende dagen. De ene keer krijgt hij het allergeen (bijvoorbeeld pinda) en de andere keer de placebo met dezelfde smaak en uiterlijk. Zowel de uw kind als de dokter weten niet wanneer uw kind het allergeen krijgt.

Bij een open provocatie krijgt uw kind gewoon de verdachte stof te eten of te drinken zonder dat deze gemaskeerd of verstopt is.

Hoe gaan we te werk

Uw kind neemt in meestal vier tot acht stappen van elk 20 tot 30 min een toenemende hoeveelheid voedingsmiddel in. Als er klachten optreden moet u dit meteen doorgeven aan het aanwezige personeel. De arts zal vervolgens bespreken of we de provocatie voortzetten en of er medicatie nodig is.

Als er twee uur na de laatste stap geen klachten zijn opgetreden mag uw kind naar huis, anders pas als de klachten geheel verdwenen zijn. 

Wat is het doel?

De redenen waarom we een provocatietest doen, kunnen de volgende zijn:

  • De genoemde klachten stemmen niet overeen met de uitslag van de allergietest.
  • Het is niet duidelijk welk ingrediënt in een maaltijd de klachten heeft veroorzaakt.
  • Om vast te stellen bij welke hoeveelheid allergische klachten kunnen optreden.
  • Om na te gaan of uw kind over de allergie is heen gegroeid.

Voedselprovocatie-volw

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens een provocatie kunnen er forse allergische reacties optreden. In ons ziekenhuis met gekwalificeerd personeel is de provocatietest een veilige test. Een acute allergische reactie is goed te behandelen met noodmedicatie.

Belangrijk is dat uw kind voorafgaand aan de test in goede conditie is. De test gaat niet door bij ziekte of luchtwegklachten (bijvoorbeeld bij verkoudheid of ventolin-gebruik) in de dagen voorafgaand aan de provocatiedag.

Na het onderzoek in het ziekenhuis

De arts of verpleegkundig specialist die op de dag van de provocatie het onderzoek begeleidt, bepaalt wanneer uw kind iets mag eten en wanneer hij naar huis mag. Tot die tijd mag uw kind alleen water of thee drinken en moet hij op de afdeling blijven. Pas als de klachten volledig zijn hersteld mag uw kind naar huis.

Na het onderzoek thuis

De arts die de provocatie met u heeft afgesproken, bespreekt ook de uitslag. Meestal mag uw kind het voedingsmiddel thuis weer gaan eten als er geen klachten zijn opgetreden. Als er duidelijk allergische klachten zijn opgetreden, dan moet dit voedingsmiddel geheel of gedeeltelijk vermeden worden. Daarnaast moet uw kind soms noodmedicatie bij zich dragen, zoals een adrenaline-autoinjector, voor het geval dat dit voedingsmiddel per ongeluk genuttigd wordt.

De arts en diëtist kunnen uw kind of u begeleiden bij het thuis introduceren of vermijden van voeding.

Onze begeleiding

Uw kind mag pas het ziekenhuis verlaten indien hij volledig hersteld is. Indien er thuis toch late klachten ontstaan, dan moet u direct contact opnemen met het provocatieteam voor overleg en behandeling.

Kinderthoraxcentrum

Telefoonnummer: (010) 703 62 93

Kinderhaven

Telefoonummer: (010) 704 52 70

Uitslag

De arts die de provocatie met u heeft afgesproken, bespreekt ook de uitslag. Dit is vaak telefonisch in de week na de provocatietest en niet dezelfde dag.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor