Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinder­cardiologie

De afdeling kindercardiologie houdt zich bezig met alle mogelijke aandoeningen van het hart bij kinderen van 0 tot 18 jaar.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

De afdeling kindercardiologie is het kloppende hart van het Kinderthoraxcentrum in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Samen met de afdeling kindercardiologie van het Radboudumc vormen wij één team en zijn wij het grootste academische centrum voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen in Nederland.

Onze afdeling is uniek in Nederland omdat wij alle voorkomende behandelingen op het gebied van kindercardiologie bij kinderen van 0 tot 18 jaar kunnen aanbieden. Als uw kind volwassen is geworden, wordt de behandeling voortgezet bij de afdeling cardiologie voor volwassenen in het Erasmus MC. Deze afdeling werkt op dezelfde manier samen met de afdeling cardiologie van het Radboudumc.

Wij zijn er trots op dat wij met een team van zeer betrokken mensen op topniveau kunnen werken aan het behandelen van patiënten, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek om de zorg verder te verbeteren en het vormgeven van een goede opleiding voor onze medewerkers.

Wat willen we bereiken?

Ons doel is om elk kind met een aandoening van het hart de allerbeste behandeling te geven zodat ze zo gezond mogelijk kunnen opgroeien.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

  • Grootste kindercardiologische centrum van Nederland
    Wij zijn, samen met de afdeling kindercardiologie van het Radboudumc, het grootste kindercardiologische centrum in Nederland. Daarom kunnen wij als enige centrum alle beschikbare behandelingen voor hartaandoeningen uitvoeren, tot en met harttransplantaties bij kinderen. Ook internationaal werken wij samen met andere kindercardiologen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zodat uw kind altijd de beste zorg krijgt, volgens de laatste ontwikkelingen.
  • Samenzorg
    In het Kinderthoraxcentrum is de zorg voor ieder kind altijd in samenwerking met de ouders en, afhankelijk van de leeftijd, samen met het kind. U en uw kind doen drie keer per week mee met de artsenvisite en zijn zo een vast onderdeel van het behandelteam. Dit noemen wij het ‘Samenzorgoverleg’. U mag natuurlijk de hele dag bij uw kind zijn. Zo leveren wij voor ieder gezin zorg op maat.
  • Verpleegkundig consulent: uw aanspreekpunt
    De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling. Zij geven onder andere voorlichting rondom operaties en ingrepen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen, maar vormen een aanvulling daarop. De begeleiding van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie is er voor in het ziekenhuis, maar ook voor in de thuissituatie.
  • De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57, via e-mail of via de BeterDichtbij app. Bekijk voor meer informatie over de consulenten de informatiefolder Verpleegkundig consulenten kindercardiologie
  • App kindercardiologie
    De app kindercardiologie geeft informatie over operaties en ingrepen van het hart. Met korte filmpjes geeft ons behandelteam uitleg over alles wat er gebeurt. Op deze manier maken u en uw kind vast kennis met onze manier van werken, de verschillende ruimtes op de afdeling en een deel van het behandelteam. De app is bedoeld als voorbereiding op gesprekken met het behandelteam en op de behandeling. U krijgt de inloggegevens van de verpleegkundig consulent kindercardiologie.  
  • Tikkies
    Bij ieder onderzoek en elke behandeling krijgt uw kind een bijbehorende Tikkie die kan worden gehangen aan de TikkieRing. Tikkies zijn stoere bedels voor kinderen met een hartafwijking. De TikkieRing is een initiatief van de hartstichting.

Aandoeningen en ziektebeelden

Er zijn veel verschillende aandoeningen van het hart bij kinderen. We verdelen ze in vier groepen:

  • Aangeboren hartafwijkingen.
  • Hartfalen en harttransplantatie.
  • Hartritmestoornissen.
  • Verworven hartaandoeningen.

Aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen komen voor van heel licht tot heel ernstig. Soms is een behandeling niet nodig. In andere gevallen kan een hartkatheterisatie of een operatie aan het hart en/of de grote bloedvaten nodig zijn. Vaak worden aangeboren hartafwijkingen al gezien bij de 20 wekenecho in de zwangerschap. We verwijzen u dan door naar een gespecialiseerd kindercardioloog op het spreekuur prenatale cardiale diagnostiek.

Hartfalen en harttransplantatie

Hartfalen bij kinderen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het hartfalen/harttransplantatieteam behandelt deze kinderen door een combinatie van medicijnen en leefadviezen. Tijdens het spreekuur hartfalen zien gespecialiseerde kindercardiologen kinderen met hartfalen.
In zeldzame gevallen is een harttransplantatie nodig. Als enige centrum in Nederland hebben wij een harttransplantatieprogramma voor kinderen. Wij hebben de beschikking over verschillende steunharten die wij kunnen inzetten als de wachttijd op een donorhart te lang duurt. Voor een harttransplantatie werken wij altijd samen met het harttransplantatieteam voor volwassenen.

Hartritmestoornissen

Ook hartritmestoornissen bij kinderen kunnen uiteenlopen van onschuldig tot ernstig. In de meeste gevallen vindt er behandeling plaats door medicijnen. In zeldzame gevallen is een pacemaker of Implanteerbare Cardioverter Defibrilator (ICD) nodig. Ook kan er een indicatie voor een hartkatheterisatie met ablatie zijn. Het kan zijn dat uw kind wordt doorverwezen naar ons ritme spreekuur. Op het ritme spreekuur werken kindercardiologen die gespecialiseerd zijn in hartritmestoornissen bij kinderen.

Verworven hartaandoeningen

Aandoeningen aan het hart die gedurende het leven zijn ontstaan noemen we verworven hartaandoeningen.

Algemeen Spreekuur

Naast de specialistische spreekuren heeft de afdeling Kindercardiologie ook een algemeen spreekuur kindercardiologie. Tijdens dit spreekuur onderzoeken en behandelen wij hartafwijkingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar.

Alle aandoeningen

Binnen het specialisme kindercardiologie behandelen wij veel aandoeningen. U kunt per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken. 

Aberrante Linker Coronair Arterie uit de Pulmonale Arterie (ALCAPA)

Abnormale pulmonale veneuze connectie

Aortaklepstenose

Atrioventriculair blok (AV-blok)

Atrioventriculair septumdefect (AVSD)

Atriumseptumdefect (ASD)

Brugada syndroom

Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie (CPVT)

Coarctatie van de aorta

Double Outlet Rechter Ventrikel (DORV)

Endocarditis

Gedilateerde Cardiomyopathie (DCMP)

Hartfalen

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCMP)

Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS)

Hypoplastisch Rechter Hart Syndroom (HRHS)

Lange QT-syndroom (LQTS)

Open Ductus Botalli (ODB)

Pulmonale hypertensie

Pulmonalisklepatresie

Pulmonalisklep atresie met intact ventrikel septum

Pulmonalisklepstenose

Re-entrytachycardie

Restrictieve Cardiomyopathie RCMP

Supraventiculaire tachycardie (SVT)

Tetralogie van Fallot

Totale abnormale pulmonale veneuze connectie (TAPVR)

Transpositie van de grote vaten (TGV)

Tricuspidalisklepatresie

Truncus arteriosus

Univentriculair hart

Ventriculaire tachycardie

Ventrikel Septum defect (VSD)

Wolff Parkinson White (WPW)

Ziekte van Kawasaki

Samenwerking

Samen met de afdeling kindercardiologie van het Radboudumc vormen wij één team en zijn wij het grootste academische centrum voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen in Nederland. Wij zijn een centrum op twee locaties, waarbij operaties en hartkatheterisaties in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis plaatsvinden.

Binnen het Erasmus MC werken we samen met verschillende afdelingen (voor volwassenen):

  • We werken samen met de cardiothoracale chirurgie en de cardiologie in het centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen in het Erasmus MC. Zo is een levenslange zorg in hetzelfde centrum gegarandeerd.
  • Ons hartfalen/harttransplantatieteam werkt samen met het volwassen harttransplantatieprogramma van het Erasmus MC.
  • Voor het vaststellen van hartafwijkingen vóór de geboorte werken onze kindercardiologen intensief samen met de gynaecologen van het Erasmus MC.
  • Ons interventiecardiologieteam werkt samen met de interventiecardiologen en elektrofysiologen van het Erasmus MC. Deze samenwerking geldt ook voor ons hartritmeteam.

Tot slot hebben onze internationaal bekende kindercardiologen wereldwijd contacten en zetten deze in voor de beste zorg voor onze patiënten.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt op verschillende terreinen aan wetenschappelijk onderzoek gewerkt op nationaal en internationaal niveau met centraal thema hartfalen bij aangeboren hartafwijkingen en hartspierziekten.

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor